Kütüphane

     

Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi

Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi, 1863 yılından bu yana gelişen koleksiyonlarıyla 748.000+ basılı, 2.600.000+ elektronik kaynağa sahiptir.

Kütüphane piramidin altında ve ETA -B binası girişinde bulunan Görsel-İşitsel Bölümü ile hizmet vermeye devam etmektedir. Hibrit raf yerleştirme düzeni ile çalışan kütüphanede, açık raftaki kitapları kullanıcılar kendileri raflarda bulabilirken, kapalı depodaki kitaplar için web sayfası üzerinden istekler yapılmaktadır. Üniversite içinde farklı çalışma salonları da oluşturulmuştur.

Resmî tatiller dışında 7/24 açık olan kütüphanenin elektronik kaynaklarına (OpenAthens) ve personeline de (çevrimiçi) web sayfası üzerinden kesintisiz ulaşılabilmektedir. Kitap süresi uzatma, kitap ayırtma gibi işlemler kullanıcılar tarafından web sayfası üzerinden yapılabilmektedir.

Kütüphaneye günde ortalama olarak 2500 kişi giriş yapmakta; 300 kitap ödünç verilmektedir.

Kullanıcıların ihtiyaç ve talepleri ile çağın gereklilikleri doğrultusunda kütüphane kaynak ve hizmetleri geliştirilmektedir.

Kütüphane Koleksiyonları:

Genel Koleksiyon: İngilizce ağırlıklı olmak üzere Türkçe, Almanca, Fransızca ve diğer yabancı dillerden oluşan kitaplar bu bölümde bulunmaktadır.  Bu bölümdeki temel kitaplar eğitim, psikoloji, sosyoloji, politika, ekonomi, sanat, felsefe, din, tarih, edebiyat, astronomi, fizik, kimya, matematik, biyoloji, ve mühendislik konularındadır. Koleksiyon Kongre Kütüphanesi (Library of Congress) Sınıflama Sistemi'ne (LCC) göre olarak düzenlenmiştir. Genel koleksiyondaki tüm kaynaklar ödünç alınabilmektedir. PL 248 konu numarasıyla başlayan Türk Edebiyatı kitapları açık rafta bulunmaktayken kütüphane yenileme işlemlerinden ötürü Genel Koleksiyon kaynaklarının tamamı depoda bulunmaktadır. 

Yakın Doğu Koleksiyonu: Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu ve Yakın Doğu medeniyetleriyle ilgili kaynaklarının bulunduğu özel bir koleksiyondur. Koleksiyonda ayrıca Hitit, Bizans, Urartu ve Ermeni tarihi, sanat, edebiyat, sosyoloji ve İslam ile ilgili çeşitli kitaplar da bulunmaktadır. Yakın Doğu Koleksiyonu depoda yer almaktadır. Bazı özel baskılar hariç tüm kaynakları ödünç alınabilmektedir.

Nadir Eserler ve Tarihi Arşivler Koleksiyonu: Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi Nadir eserler koleksiyonu 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar farklı türlerde yaklaşık 30 bin eser içermektedir. Koleksiyonun temeli Robert Kolej kütüphanesine dayanmaktadır. Robert Kolejin kurucusu ve ilk müdürü olan Cyrus Hamlin anılarında Kolejin kuruluşu münasebetiyle Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesinin 200 adet değerli kitap bağışladığından bahseder. Bu bağışlar ve o dönem toplanan diğer kitaplar Robert Kolej kütüphanesinin temelini oluşturan ilk eserlerdir. Kütüphane koleksiyonu zaman içinde zenginleşmiş dönemin önemli kütüphaneleri arasına girmiştir.

1971’de Robert Kolej, Türk Hükümetine devredildiğinde kütüphane koleksiyonu ve nadir eserler de birlikte devralınmıştır. Koleksiyon Boğaziçi Üniversitesinin kuruluşundan bugüne kadar yeni bağışlarla da zenginleşmeye devam etmiştir. 

Tarihi arşivler koleksiyonunda Adalet Ağaoğlu, Aptullah Kuran, Aziz Ogan, İsmayil Hakkı Baltacıoğlu, Jale İnan, Scott Ailesi ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu kişisel arşivleri ile Robert Kolej ve Amerikan Kız Koleji dijital arşivleri bulunmaktadır. Zengin içeriğinde tarih, mimarlık, arkeoloji, dış politika, kültür, sanat ve edebiyat gibi konularda geç dönem Osmanlı ve modern Türkiye tarihine ışık tutacak malzemeler barındırmaktadır. 

Elektronik Kaynaklar Koleksiyonu: E-kaynaklar, e-dergiler, e-kitaplar, müzik, video ve gazete veri tabanları türleri bulunmaktadır. BÜ Kütüphanesi kullanıcıları 105.000'den fazla e-dergiye, 1 milyondan fazla e-kitaba, 150'den fazla veri tabanı ve zengin e-kaynak koleksiyonuna günün her saati kampüs içinden veya kampüs dışından erişebilirler.

Basılı Dergiler Koleksiyonu: Okuyucu salonunda bulunan basılı dergiler sadece kütüphane içinde kullanılmaktadır.

Referans Kaynakları Koleksiyonu: Referans Koleksiyonunda ansiklopediler, sözlükler, atlaslar, biyografiler, mevzuatlar, haritalar, Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılmış yükseklisans ve doktora tezleri, araştırma raporları, Türk ve İngiliz standartları ile diğer danışma kaynakları bulunmaktadır. Referans kaynaklarının kütüphane dışına çıkartılmasına izin verilmemektedir.

Rezerv Koleksiyonu: Koleksiyon, ders içeriklerine göre hocalar tarafından belirlenmiş basılı ve elektronik kaynaklardan oluşturulmuştur. Basılı kaynaklar en fazla 2 saat ödünç alınarak kütüphane içinde kulanılmakta,  e-kaynaklara ise internet olan her yerden kesintisiz erişim sağlanabilmektedir.

Görsel İşitsel Koleksiyonu: Koleksiyon Robert Kolej döneminden plaklar, güncel müziklerin kaset ve Cd kayıtları , klasik ve popüler filmlerin kaset ve DVD lerinden oluşmaktadır. Kuzey kampüs ETA-B-Giriş Katta bulunan bölümde 25 kişi aynı anda 5 kanalda müzik dinleyebilmektedir. Film izlemek için önceden rezervasyon yapılması gerekmektedir.

Kütüphane Çalışma Saatleri: 7/24 AÇIK (Resmi ve Ara Tatiller Hariç)

Çalışma Salonları: 7/24 (Resmi Tatiller Hariç)

Ayrıntılı bilgi için  kütüphane web sayfasını ziyaret ediniz: https://library.bogazici.edu.tr/tr