Hukuk

Boğaziçi Üniversitesinin 160 yıllık geleneğini uluslararası standartlara uygun, üstün nitelikte ve yenilikçi bir hukuk eğitimiyle harmanlamayı hedefleyen Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, ilk öğrencilerini 2022-2023 öğretim yılında karşılamıştır. Fakülte, öğrenci aldığı ilk iki yılda devlet üniversiteleri arasında en yüksek puanla öğrenci alan ikinci Hukuk Fakültesi olmuştur.

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, dinamik, disiplinlerarası ve mukayeseli bir eğitim anlayışını benimsemek suretiyle başkaca disiplinlerden ve hukuk sistemlerinden de faydalanarak hukuk eğitimini en üst seviyeye taşımayı hedeflemektedir.

Lisans Eğitimi

Fakültemiz hem Türkiye'de hem uluslararası sahada hukukun her alanında yetkin, İngilizce ve Türkçe hukuk literatürüne hâkim, çok yönlü hukukçular yetiştirmek amacıyla uzmanlaşmaya imkân tanıyan ve disiplinlerarası çalışmayı teşvik eden bir eğitim programı benimsemektedir.

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesinde mesleki formasyona ilişkin temel dersler ağırlıklı olarak Türkçe, Fakülte seçmeli dersleri dahil diğer dersler İngilizce işlenmektedir. Boğaziçi Üniversitesi’nin diğer bölümlerinden alınan dersler ile birlikte, toplam ders sayısının yarıdan fazlası İngilizcedir. Öğrencilerimiz, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen İngilizce yeterlilik sınavını geçemedikleri takdirde Üniversite bünyesinde bir yıllık İngilizce hazırlık eğitimi almaktadır.

Fakültemizde çok yönlü hukukçular yetiştirmek için disiplinlerarası yönü ile öne çıkan bir eğitim programı oluşturulmuştur. Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri sadece Hukuk Fakültesi’nden değil aynı zamanda Ekonomi, Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümlerinden de zorunlu dersler almakta; yine bunlar ve/veya diğer bölümlerden seçmeli dersler alabilmektedir.

2023/2024 Akademik yılı ikinci döneminden itibaren Felsefe, İktisat, Psikoloji, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ve Sosyoloji Bölümleri ile karşılıklı Çift Anadal Programlarına öğrenci kabulüne başlanmıştır.

Fakültemizde, mezunlarımızın hukuk mesleklerini icra edebilmeleri için gerekli hukuki bilgiyi edinebilecekleri temel nitelikte derslerin yanı sıra, özellikle uluslararası hukuk, insan hakları hukuku, ekonomi ve finans hukuku, bilişim hukuku, fikri mülkiyet hukuku gibi belirli alanlarda uzmanlaşmalarına zemin hazırlayacak şekilde geniş bir yelpazede seçmeli dersler de verilmektedir. Bu doğrultuda, Fakülte tarafından sunulan güncel ve uluslararası geçerliliği olan, disiplinlerarası tartışmalara değinen seçmeli derslerin yanı sıra Üniversite’nin diğer bölümleri tarafından sunulan dersler ile öğrencilerimize kendi belirledikleri alanlarda uzmanlaşmaları için gerekli esneklik ve serbestlik sağlanmaktadır.

Fakültemizin ulusal ve uluslararası değişim programlarında aktif bir şekilde yer alması için hem Boğaziçi Üniversitesi’nin hem akademisyenlerimizin bağlantıları ile çok sayıda önde gelen üniversite ile ikili ve çok taraflı anlaşmalar yapılmıştır. Ayrıca bu anlaşmaların sayısının artırılması için gerekli çalışmalar yapılmaya hızla devam etmektedir. Öğrenci değişim anlaşmalarının yanında uluslararası farazi dava yarışmalarına katılım da fakültemizin uluslararası vizyonunu yansıtan bir başka husustur. Özellikle üçüncü ve dördüncü sınıflardaki  öğrencilerin, farazi dava alanında uzman ve tecrübeli akademisyenlerimizin gözetimi altında Philip C. Jessup ve Willem C. Vis Moot gibi yarışmalar başta olmak üzere dünyaca ünlü ve prestijli farazi dava yarışmalarına aktif katılımı hedeflenmekte ve desteklenmektedir.

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kontenjanı, vizyon ve misyonunun gerçekleştirilmesini mümkün kılabilmek amacıyla 60 öğrenci ile sınırlı tutulmuştur. Fakültemiz, ilk öğrenci alımı ile birlikte Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında en yüksek taban puanla öğrenci alan ikinci hukuk fakültesi olmuştur. 2022 yılında EA puan türünde 1741 olan taban sıralaması 2023 yılında da yükselişine devam ederek 1284 olmuştur.

Öğretim Kadrosu

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi eğitim-öğretim hayatına yüksek öğrenimlerini Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinde tamamlamış, uzmanlık alanlarında yetkin, başarılı, genç ve dinamik bir akademik kadro ile başlamıştır. Tam zamanlı öğretim üyelerimizin lisansüstü öğrenimlerini gördüğü üniversitelere İngiliz Üniversitelerinden King's College London, Queen Mary University of London, the University of Manchester, University of Glasgow, Alman Üniversitelerinden Universität zu Köln, Fransız Üniversitelerinden Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne örnek olarak verilebilir. Öğretim üyelerimiz, dünyanın önde gelen hukuk fakültelerindeki araştırma grupları ile aktif işbirliklerini devam ettirmektedirler. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Yale University ve Columbia University, İngiliz Üniversitelerinden University of Oxford ile Bath Spa University, Alman Üniversitelerinden Eberhard Karls Universität Tübingen ve Fransız Üniversitelerinden Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinin son 2 öğretim yılında misafir araştırmacı statüsünde görev aldıkları üniversiteler arasındadır.

Araştırma

Fakültemiz Türkçe ve İngilizce hukuk literatürünü sadece takip etmeyi değil aynı zamanda yönlendirmeyi ve uluslararası standartlarda araştırmalara ev sahipliği yapmayı hedeflemektedir. Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesinde hukuk alanında disiplinlerarası araştırma eksikliğini giderecek bir yapı kurulması; ulusal ve uluslararası güncel hukuki meseleleri esas alan araştırma projeleri geliştirilerek ve bu araştırmaların çıktıları doğrultusunda yayınlar üretilerek hukuk alanına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

Hukuk Fakültesi bünyesinde, hukukun farklı alanlarında faaliyet yürütecek araştırma merkezleri kurulması hedeflenmektedir. Bu sahaların başında şüphesiz yapay zeka ve hukuk, dijital alanda fikri mülkiyetin korunması ve uluslararası hukukun güncel meseleleri gelmektedir. Bu çerçevede Fakültemiz, her yıl düzenlenecek bir uluslararası hukuk konferansı olarak planlanan Boğaziçi International Law Conference’a ev sahipliği yapacaktır. Boğaziçi International Law Conference 2024: Rethinking International Law After Gaza (Boğaziçi Uluslararası Hukuk Konferansı 2024: Gazze Sonrası Uluslararası Hukuku Yeniden Düşünmek) dört kıtadan 40’tan fazla uluslararası hukuk uzmanının katılımıyla 3-4 Ağustos 2024’te gerçekleştirilecektir.

Fakültemizin güncel hukuki meselelerin uluslararası düzlemdeki tartışmalar ışığında ve karşılaştırmalı bir yaklaşımla incelendiği bir merkez haline gelme vizyonu doğrultusunda, üniversite kütüphanesinin Türkçe ve İngilizce hukuk literatürü ile özellikle çevrim içi kaynaklara erişim açısından önde gelen üniversite kütüphanelerinden biri olması için yürütülen çalışmalar da hızla devam etmektedir.

Mezunlarımız: 

Mezunlarımız, alacakları yoğun hukuk eğitimi ile Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında üstün başarı göstererek hakimlik, savcılık ve avukatlık gibi klasik meslek sahalarında kariyerlerini şekillendirebileceklerdir.  Bunun ötesinde Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunlarını farklı kılacak olan husus, Boğaziçi Üniversitesi’nde edinecekleri analitik düşünme kabiliyeti ve uluslararası çalışma kabiliyeti olacaktır. Bu bağlamda Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları Paris, Berlin, Londra ve New York’taki meslektaşlarıyla benzer şekilde tahkim uyuşmazlıklarında taraf vekili veya hakem olarak yer alabilecek; prestijli akademik kurumlarda yüksek lisans ve doktora öğrenimlerine devam ederek akademisyenlik yapabilecek; Uluslararası Adalet Divanı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi yargı organlarında ve Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, OECD, Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütlerde görev alabilecektir.

Uluslararası bir atmosferde, çift dilde, disiplinlerarası ve karşılaştırmalı yönü ile öne çıkan bir hukuk öğrenimi görecek olan mezunlarımız, küresel ölçekte gelişen hukuki meseleleri analiz edebilecek ve bunlara çözüm üretebilecek hukukçular olacaklardır. Esnek ve uzmanlaşmaya imkân tanıyan bir eğitim programına tabi şekilde ve disiplinlerarası çalışmalar yürüten akademik kadromuzun rehberliğinde lisans eğitimini tamamlayan mezunlarımız temel hukuki bilgiye ek olarak, seçtikleri alanın hukuki detaylarına nüfuz etmelerini sağlayan bir yetkinlik de kazanacaklardır.

Ders Programı: 

1.DÖNEM

- Hukuka Giriş (EN)

- Anayasa Hukukunun Genel Esasları (EN)

- Medeni Hukukun Temel Kavramları ve Kişiler Hukuku (TR)

- Sosyolojiye Giriş (EN)

- Mikroekonominin İlkeleri (EN)

- Felsefeye Giriş (EN)

2.DÖNEM

- Hukuk Metodolojisi (EN)

- Türk Anayasa Hukuku ve Anayasa Yargısı (TR)

- Aile Hukuku (TR)

- Psikolojiye Giriş (EN)

- Makroekonominin İlkeleri (EN)

- Siyaset Bilimine Giriş (EN)

3.DÖNEM

- Borçlar Hukuku I (Genel Hükümler) (TR)

- Ceza Hukuku I (Genel Hükümler) (TR)

- İdare Hukuku I (TR)

- Milletlerarası Hukuk (EN)

- Hukuk Tarihi (EN)

- Türkçe I 

- Bölüm Seçimlik (EN)

4.DÖNEM

- Borçlar Hukuku II (Genel Hükümler) (TR)

- Ceza Hukuku II (Genel Hükümler) (TR)

- İdare Hukuku II (TR)

- İnsan Hakları Hukuku (EN)

- Hukuk Felsefesi (EN)

- Türkçe II 

- Bölüm Seçimlik (EN)

5.DÖNEM

- Borçlar Hukuku (Özel Hükümler) (TR)

- Ticaret Hukuku (TR)

- Medeni Usul Hukuku I (TR)

- Ceza Hukuku (Özel Hükümler) (TR)

- Türkiye Cumhuriyeti Tarihi I

- Bölüm Seçimlik (EN)

6.DÖNEM

- Eşya Hukuku (TR)

- Şirketler Hukuku (TR)

- Medeni Usul Hukuku II (TR)

- Kamu Maliyesi ve Vergi Hukuku (TR)

- Türkiye Cumhuriyeti Tarihi II

- Bölüm Seçimlik (EN)

7.DÖNEM

- Ceza Muhakemesi Hukuku I (TR)

- İcra ve İflas Hukuku I (TR)

- Milletlerarası Özel Hukuk (TR)

- İş Hukuku (TR)

- HSS Seçimlik (EN)

- Bölüm Seçimlik (EN)

8.DÖNEM

- Ceza Muhakemesi Hukuku II (TR)

- İcra ve İflas Hukuku II (TR)

- Miras Hukuku (TR)

- HSS Seçimlik (EN)

- Bölüm Seçimlik (EN)

- Serbest Seçimlik (EN)

Bölüm seçmeli ders listesi

- Hukuk ve Kamu Politikası

- Avrupa Birliği Hukuku

- Uluslararası Deniz Hukuku

- Kişisel Verilerin Korunması Hukuku

- Uluslararası Örgütler Hukuku

- Karşılaştırmalı Hukuk

- Regülasyon Hukuku

- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Mahkemesi

- Enerji Hukuku

- Rekabet Hukuku

- İnternet Hukuku

- Fikri Mülkiyet Hukuku

- Bilişim Suçları

- Ekonomik Suçlar

- Karşılaştırmalı Ceza Hukuku

- Kriminoloji

- Uluslararası Ceza Hukuku

- Sermaye Piyasası Hukuku

- Sigorta Hukuku

- Deniz Ticareti Hukuku

- Hukuk ve Ekonomi

- Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri

- Elektronik Ticaret Hukuku

- Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku

* Bölüm seçmeli derslerinin dili İngilizcedir.

İstatistikler

2023
Puan Türü: 
EA
Kontenjan: 
60+2
Tavan Puan: 
548.27159
Tavan Sıralama: 
26
Taban Puan: 
496.68948
Taban Sıralama: 
1284
Okul Birincisi Puan: 
494.92898
Okul Birincisi Sıralama: 
1375
2022
Puan Türü: 
EA
Kontenjan: 
70+2
Tavan Puan: 
527,97583
Tavan Sıralama: 
168
Taban Puan: 
491,72665
Taban Sıralama: 
1741
Okul Birincisi Puan: 
479,28351
Okul Birincisi Sıralama: 
2938